De labrador is één van de populairste honden van Nederland. Het karakter, sterke fysiek, leergierigheid, flexibiliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van het dier maken de labrador de ideale familiehond. Deze eigenschappen zijn echter ook precies datgene wat men van een hulphond mag verwachten. Daarom is de labrador het ideale ras om opgeleid te worden tot hulphond of blindengeleidehond.

Wat doet een labrador hulphond?

Hulphonden helpen mensen met een beperking. Dat kan niet alleen bij visuele of auditieve beperkingen zijn, maar ook bij andere lichamelijke beperkingen of ziektes. Zo kan de hulphond helpen bij het navigeren op straat, maar ook helpen met het aandoen van het licht, het brengen van de afstandsbediening of zelfs het helpen aan- en uitkleden. De labrador hulphond zorgt ervoor dat mensen zich nog kunnen redden. Het geeft ze zelfstandigheid, waardoor ze vaak zelfstandig kunnen blijven wonen. Dankzij een hulphond hoeven mensen niet naar een zorginstelling te verhuizen.

De labrador beschikt over uitstekende eigenschappen om als hulphond te dienen.

Wist je dat je zelf kunt helpen een hulphond op te leiden?

Niet iedere labrador is geschikt als hulphond. Er gaat een gedegen opleiding aan vooraf die al begint als puppy. Geschikte honden worden in gastgezinnen geplaatst die beginnen met de opleiding. Na 6 maanden wordt bekeken of de hond geschikt is om als hulphond verder te trainen. Heb jij verstand van honden? Help dan de instanties bij het trainen van de eerste 6 maanden. Neem een hulphond in huis. Meer informatie vind je op de website van KNGF Geleidehonden en Hulphond.nl. Wees echter gewaarschuwd. Je kunt snel van je hulphond gaan houden, maar na 6 maanden wordt hij toch echt verder getraind om bij mensen met een beperking te wonen.