Soms zie ik weleens mensen met hun hardlopen. Heerlijk lijkt mij dat, vooral als de hond netjes aan de lijn ernaast loopt. Vaak ziet het er uit alsof de hond het lopen nog leuker vindt dan zijn baasje. Het is ook een goede stok achter de deur, jouw hond als loopmaatje. Jouw hond heeft altijd zin, het maakt niet uit als het een beetje miezert, hij heeft altijd tijd, en is gewoon blij om iets samen met jou te doen. Het goede nieuws is dat een labrador ook nog een als type hond een geschikt maatje is om te gaan lopen. Als je weet dat jouw labrador last heeft van zijn heupen is het niet verstandig om met hem te gaan lopen. Maar wanneer jouw hond blessurevrij is, kan je gewoon lekker aan de slag gaan.

Aandachtspunten als je gaat lopen met je hond

Je kan niet van de ene op de andere zomaar de deur uitstappen en een uur gaan hardlopen met je hond. Je moet de hond en jou zelf voorbereiden en het langzaam opbouwen.

Voldoende water
Zorg dat je hond voldoende water binnenkrijgt. Je kan zelf een fles meenemen, maar het is handiger als je een route kiest waarvan je weet dat er een drinkmoment aanwezig is.

Loop niet bij hitte
Je hond heeft een warme vacht die hij niet af kan doen. Als het buiten meer dan 20 graden is, raden we af om met je hond te lopen, hij kan dan zijn warmte niet voldoende kwijt.

Loop met een volgroeide hond
Ga niet lopen met een puppy, maar wacht tot hij minimaal 7 maanden en misschien nog wel ouder is. Dan pas zijn de botten volgroeid. Bouw het daarna ook langzaam op, nog mooier is als jij ook net begint en moet opbouwen. Volg een beginnersschema, zodat jullie een gezamenlijk doel hebben.

Let op je hond
Kijk tijdens het lopen goed naar je hond. Vindt het hij uberhaupt nog leuk? Hijgt hij niet teveel en heeft hij niet te warm? Jij bent als baasje verantwoordelijk voor je viervoeter maatje.

Hou de hond bij je
Er is niks irritanter dan een hond die je constant voor de voeten loopt. Zorg dat je hond daarom netjes naast je loopt en niet alle kanten springt. Leer hem ook aan de lijn te lopen, dan kan je hem in een onverwachte situatie ook niet kwijtraken.

Pas de ondergrond aan
Jijzelf hebt waarschijnlijk goede hardloopschoenen. Jouw hond heeft alleen zijn eigen voeten met voetkussentjes. Kies daarom voor een looproute in het bos of op het strand.

Heb je nog geen goede hardloopschoenen? Vind de top 10 van de beste hardloopschoenen 2017, daar staat vast een paar schoenen tussen die voor jou geschikt zijn. We wensen je veel loopplezier met je hond!